среда, 13. новембар 2013.

TELEĆA ČORBA




Sastojci

500 g teletine od buta ili ribića
2 mrkve    
 1 glavica crnog luka
1 korijen peršuna
1 korijen paškanata
malo korijena celera
2 krompira
1 kašika brašna
malo maslinovog ulja
1 žumance
200 ml kisele pavlake
morska so
šareni biber u zrnu

Za serviranje

svježe isjeckan peršunov list
kriške limuna
kisela pavlaka



Priprema

Meso isjeckajte na sitne kocke, prelijte sa oko 2 l hladne vode, poklopite i stavite na ringlu na jako tihu vatru. Kada krene da se stvara pjena skidajte je, a onda nastavite sa kuvanjem još nekih sat vremena. Tečnost nikako ne smije naglo i jako da vri već tek onako da struji.

Poslije tog vremena meso je već polu-mekano pa dodajte na pola isječen i na plotni zapečen crni luk i na kockice sjeckanu mrkvu, peršun, paškanat i celer. Ubacite i po koje zrno bibera, malo soli i sve nastavite da kuvate još nekih pola sata, a zatim dodajte i kockice krompira.

Kada je svo povrće i meso omekšalo napravite zapršku tako što u malom tiganju na malo maslinovog ulja propržite brašno pa stalno mješajući dodajete po malo supice, kako se ne bi stvorile grudvice, a onda sve sipajte u čorbu, dobro promješajte i kuvajte još nekih 10 minuta.

Pred samo serviranje, u tanjiru pomješajte kiselu pavlaku i žumance pa opet dolijte i malo tečnosti iz čorbice, šerpu sa čorbom sklonite sa vatre, umješajte ovu mješavinu, sve fino promješajte i ostavite 10 minuta da odmori, a zatim servirajte sa kriškom limuna ili kašikom kisele pavlake i malo peršun lista.


Нема коментара:

Постави коментар