уторак, 19. новембар 2013.

BAKLAVA



SASTOJCI:
Za baklavu:
1 kg tijesta za baklavu, što tanjih listova.
1,2 kg oraha (900g mljevenih, ostako sjeckani)
200 g šećera
250 g maslaca
 300ml ulja

Za agdu (preljev):
1 kg šećera
1 ne špricani limun izrezan na ploškice
0,6l vode.


PRIPREMA:
Istopite maslac i pomješajte sa uljem. Orahe sameljite i isjeckajte, promješajte s 200 g šećera. Pripremite veliku dublju tepsiju (okruglu ili četvrtastu, svejedno, ako je okrugla izrežite listove u veličini dna, a ostatke ćete slagati u srednjem dijelu, između listova). Dno premažite s malo masnoće i pospite šakom oraha, stavite list tijesta pa pospite s malo masnoće , pospite orasima i tako do kraja. Gornju premažite masnoćom.
Režite oštrim nožem u male rombove i prvo pecite u jako zagrijamoj pećnici (na 220°C) pa smanjite na 150°C i sušite još oko 1h.
Kad je pečena, stavite kuhati agdu od navedenih sastojaka. Kuhajte da bude sirupasto, skoro kao med. Za to treba malo prakse. Prelijte baklavu i ostavite otkrivenu. I ljeti i zimi. To je važno da se ne “upari”, već da ostane prhka a sočna.
Kasnije, nakon 10-12h, možete je držati u pećnici ili podrumu, lagano pokrivenu krpom. Ako volite da je mekša, kad je prelijete agdom, pokrijte je tacnom ili sl. da se smekša.

Нема коментара:

Постави коментар