уторак, 26. новембар 2013.

ABESINAC



Sastojci

kora
6 bjelanaca
200 gr. šecera
100 gr. mljevenih oraha
100 gr. brašna
malo mlijeka

zuta krema
6 žumanjaka
6 kašika šecera
100 gr. maslaca

tamna krema
200 gr. oraha (mljevenih i sjecanih)
150 gr. maslaca
100gr. čokolade
malo mlijeka


Priprema
  1. Bjelanca prvo dobro umutiti a zatim dodavati jednu po jednu kašiku šecera. Nastaviti mutiti dok se ne dobije čvrsta masa, snijeg.
  2. Pomiješati skupa brašno i orahe te polagano dodati bjelancima, služeći se lopaticom.
  3. U plehu u kojem ćete peći koru stavite pergament papir.
  4. Koru peći(susiti) u predhodno zagrijanoj pećnici na 200 C oko 1/2 sata.
  5. Ohladjenu koru malo naprskati sa mljekom kako bi bila sočnija.
  6. U medjuvremenu na pari skuhati žumanjca sa šecerom, ostaviti da se ohlade i tome dodati dobro umućen maslac.
  7. Mljevene i sjeckane orahe uz jednu kašiku mlijeka popariti i tome dodati rastopljenu čokoladu. Kada se ohladi dodati dobro umućen maslac. 
     Preko gotove ohladjene kore, prvo staviti žutu kremu, zatim tamnu i preko mozete posuti mljevenim orasima ili rendanom čokoladom.
    Gotov kolač ostaviti u frižider nekoliko sati a zatim rezati na male stanglice.



Нема коментара:

Постави коментар