Sastojci za koru
- 10 bjelanjaka
- 300 gr šećera
- 2 kašike limunovog soka
- (od ovih sastojaka se prave 2 kore)
Sastojci za fil
- 10 žumanjaca
- 100 gr šećera
- 7 kašika brašna
- 1 l mlijeka
- 250 gr. maslaca + 2 kašike šećera u prahu
- 150 gr pečenog mljevenog lješnjaka
- 200 gr nugata (ili čokolade)
- 2 šlaga za ukrašavanje (od toga se premaže tanki sloj šlaga po filu od nugata)
Priprema kora
Umutiti 5 bjelanjaka sa 150 gr šećera i 1 kašikom limunovog soka.
Kada se masa čvrsto umuti staviti da se peče na 150 C oko 60 min. Pleh veličine 23×32 obložen papirom.
Praviti takve dvije kore.
P.S. ako se kora odigne malo je bockati čačkalicom.
Kada se masa čvrsto umuti staviti da se peče na 150 C oko 60 min. Pleh veličine 23×32 obložen papirom.
Praviti takve dvije kore.
P.S. ako se kora odigne malo je bockati čačkalicom.
Priprema fila
Kad se ohladi dodati umućen maslac sa 2 kašike šećera u prahu.
Fil podjeliti na 3 dijela:
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili čokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog lješnjaka.
Treci ostaviti da bude žut.
Slagati:
Staviti jednu koru + fil od nugata + tanki sloj šlaga + druga kora + fil od lješnjaka + žuti fil odozgo premazati šlagom.
Napraviti talase po torti (kao da puše vjetar) i posuti lješnjakom.
Napraviti talase po torti (kao da puše vjetar) i posuti lješnjakom.
Нема коментара:
Постави коментар