среда, 27. новембар 2013.

ŠPANSKI VJETAR

Sastojci za koru
  • 10 bjelanjaka
  • 300 gr šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • (od ovih sastojaka se prave 2 kore)
Sastojci za fil
 
  • 10 žumanjaca
  • 100 gr šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 l mlijeka
  • 250 gr. maslaca + 2 kašike šećera u prahu
  • 150 gr pečenog mljevenog lješnjaka
  • 200 gr nugata (ili čokolade)
  • 2 šlaga za ukrašavanje (od toga se premaže tanki sloj šlaga po filu od nugata)
 
Priprema kora
 Umutiti 5 bjelanjaka sa 150 gr šećera i 1 kašikom limunovog soka.
Kada se masa čvrsto umuti staviti da se peče na 150 C oko 60 min. Pleh veličine 23×32 obložen papirom.
Praviti takve dvije kore.
P.S. ako se kora odigne malo je bockati čačkalicom.

Priprema fila
 
Umutiti 10 žumanjaka sa 100 gr šećera. Potom dodati 7 kašika brašna i 200 ml mlijeka pa skuvati na pari u ostalih 800 ml mlijeka da bude gusto.
Kad se ohladi dodati umućen maslac sa 2 kašike šećera u prahu.
Fil podjeliti na 3 dijela:
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili čokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog lješnjaka.
Treci ostaviti da bude žut.

Slagati:
Staviti jednu koru + fil od nugata + tanki sloj šlaga + druga kora + fil od lješnjaka + žuti fil odozgo premazati šlagom.
Napraviti talase po torti (kao da puše vjetar) i posuti lješnjakom.

Нема коментара:

Постави коментар