среда, 6. јануар 2016.

Gibanica


Sastojci:
* 600 grama debljih kora
* 500 grama jačeg sira
* 2 dl kisele vode
* 4-5 jaja
* pola čaše ulja
* 1 prašak za pecivo
* 1-2 kašičice soli
* 1 čaša kisele pavlake ili pola čaše jogurta

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jaja, izgnječiti sir i pomješati. Dodavati kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo, malo soli (zavisi koliko je sir slan) i pavlaku (ili jogurt). Nauljiti šerpu i staviti jednu i po koru da prekrije dno i malo viri sa svih strana pleha. Ostavite jednu cijelu koru sa strane za prekrivanje pite (stavite je u kesu da se ne bi osušila). Ostale kore podijeliti na pola i svaku polovinu umakati u fil, zgužvati i ređati u šerpu da prekriju cijelo dno. Tako raditi sve dok ne utrošite kore i fil. Ukoliko vam ostane malo fila prelijte ga preko zgužvanih kora.
Saviti kore koje vire iz pleha prema unutra i onom korom koju ste ostavili sa strane prekriti cijelu pitu- tako što je zavučete malo sa svih strana. Poprskati uljem i kiselom vodom i pecite oko 40 minuta na temperaturi 200 stepeni.
Kada izvadite pitu iz rerne možete je prekriti čistom krpom da se malo opusti. Prohlađenu pitu sjecite na parčad. 
Prijatno! :)


Нема коментара:

Постави коментар