среда, 4. децембар 2013.

VANILICE :)



Sastojci
200 g masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mljevenih oraha
4 kašike mlijeka
400 - 420 g brašna
pekmez za filovanje

Priprema
Pjenasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mješajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko tijsto i ostaviti ga umotano u najlon foliju, najmanje pola sata u frižider.

Na brašnom posutoj površini razviti tanko tijesto, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne lijepi tijesto.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svijetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade pa da ih pomjeramo, ali ako nemate više tepsija, ostavite bar dva, tri minuta da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite.
Dobije se oko 40 filovanih vanilica.

Ove vanilice možete odmah poslužiti čim se prohlade i nafiluju, odmah se tope u ustima, nisu od onih vrsta koje se jedu tek treći dan, dok "otpuste".

Нема коментара:

Постави коментар