Sastojci:
- 800 g šećera
- 1/2 litra vode (ili pola voda, pola mlijeko)
- 250 g maslaca
- 300 g mljevenih oraha
- 300 g mjlevenog keksa (petit beurre ili slično)
- 75 gr čokolade za kuvanje (ili 50 gr kakao praha)
- 1/2 litra vode (ili pola voda, pola mlijeko)
- 250 g maslaca
- 300 g mljevenih oraha
- 300 g mjlevenog keksa (petit beurre ili slično)
- 75 gr čokolade za kuvanje (ili 50 gr kakao praha)
Glazura za bajaderu
- 150 g čokolade za kuvanje
- 75 g maslaca
- 50 gr šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 75 g maslaca
- 50 gr šećera
Priprema:
Početi sa smjesom bajadere: Staviti šećer i vodu u veći lonac ili šerpu i kuvati na blagoj vatri dok se sav šecer ne otopi i smjesa postane nalik sirupu.
Treba paziti da se predugo ne drži na vatri, da se ne bi šećer počeo ponovno kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup, pa dodati maslac, orahe i keks i dobro izmješati.
Podijeliti tako dobijenu i rastopljenu masu na dva dijela i u jedan dio dodati 75 gr rastopljene čokolade (ili kakao praha) koja će taj drugi dio obojiti u tamnije. Tako će se dobiti karakteristične dve boje bajadere.Neko u jednu od polovina dodaje mlijeko u prahu, da bi se dobila mliječna bajadera. Mogućnosti su nepregledne.
Pleh za kolače namastiti maslacem, dno obložiti folijom te prvo uliti tamnu smjesu, a onda pažljivo preko nje svijetlu smjesu.
Preko svega preliti glazuru koju smo u medjuvremenu pripremili od rastopljene čokolade, šećera i maslaca.
UŽIVAJTE :)
Нема коментара:
Постави коментар