понедељак, 18. мај 2020.

DOMAĆA BAJADERA :)

 
Sastojci:
 


- 800 g šećera

- 1/2 litra vode (ili pola voda, pola mlijeko)

- 250 g maslaca

- 300 g mljevenih oraha

- 300 g mjlevenog keksa (petit beurre ili slično)

- 75 gr čokolade za kuvanje (ili 50 gr kakao praha)



Glazura za bajaderu

- 150 g čokolade za kuvanje

- 75 g maslaca

- 50 gr šećera



Priprema:

Početi sa smjesom bajadere: Staviti šećer i vodu u veći lonac ili šerpu i kuvati na blagoj vatri dok se sav šecer ne otopi i smjesa postane nalik sirupu.

Treba paziti da se predugo ne drži na vatri, da se ne bi šećer počeo ponovno kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup, pa dodati maslac, orahe i keks i dobro izmješati.

Podijeliti tako dobijenu i rastopljenu masu na dva dijela i u jedan dio dodati 75 gr rastopljene čokolade (ili kakao praha) koja će taj drugi dio obojiti u tamnije. Tako će se dobiti karakteristične dve boje bajadere.Neko u jednu od polovina dodaje mlijeko u prahu, da bi se dobila mliječna bajadera. Mogućnosti su nepregledne.

Pleh za kolače namastiti maslacem, dno obložiti folijom te prvo uliti tamnu smjesu, a onda pažljivo preko nje svijetlu smjesu.

Preko svega preliti glazuru koju smo u medjuvremenu pripremili od rastopljene čokolade, šećera i maslaca.
UŽIVAJTE :)

Нема коментара:

Постави коментар